Duurzaamheid

Lees hier onze standpunten over Duurzaamheid.

Standpunten Duurzaamheid

  • Waadhoeke moet verduurzamen. Huizen gaan van het gas af, zonneparken en windmolens dreigen te verschijnen in ons landschap. Dat zijn flinke veranderingen, die om verstandige keuzes en draagvlak vragen. Duurzaamheid biedt kansen voor economische groei en een fijne en leefbare gemeente. Maar wel op een betaalbare manier voor gewone gezinnen en ondernemers. Door dit op een slimme manier aan te pakken, kunnen we ons leven zoveel mogelijk blijven leiden zoals we zelf willen en blijft onze gemeente prettig om te wonen. 
  • De energietransitie en verduurzaming bieden grote kansen voor het stimuleren van innovatie en werkgelegenheid. De gemeente voert actief beleid om deze nieuwe sectoren te steunen. Wanneer het effectief bijdraagt aan een lokale economie en het milieu, kopen we onze producten en diensten duurzaam en circulair in. 
  • Wij ondersteunen het streven naar een energieneutraal Waadhoeke in 2050. Door energie te besparen en meer duurzame energie op te wekken kunnen we dit bereiken. Daarbij stimuleren we milieubewust ondernemen, met een grote rol voor de lokale opwekking van duurzame energie.
  • We maken per wijk en/of dorp een plan voor de verduurzaming van woningen en bouwprojecten. Samen met bewoners en gebouweigenaren kijken we naar de beste oplossing. De totale woonlasten mogen hierbij niet stijgen.
  • We maken het zo gemakkelijk mogelijk om zonnepanelen, zonnecollectoren en laadpalen aan te vragen, door procedures simpeler te maken. Zo stimuleren we duurzame energie.
  • Met name in de warmtetransitie kiezen we ervoor om de primaire energievraag niet onnodig op te jagen dit betekent dat op elektrische verwarmingssystemen een minimale COP van 3 in de winter de norm moet zijn.