Lokale Economie

Lees hier onze standpunten over een Lokale Economie.

Standpunten Lokale Economie

  • Het midden- en kleinbedrijf is dé banenmotor van de gemeente. Als het goed gaat met de lokale ondernemers, dan gaat het goed met de gemeente. We steunen het Sociaal economisch actieplan om de economie een boost te geven in onze gemeente. Samenwerken overheid , ondernemers, en onderwijs is noodzakelijk voor economische groei.
  • Door ondernemers de ruimte te geven en te zorgen voor minder regels, stimuleert de gemeente een gezonde lokale economie en meer banen. 
  • De gemeente geeft opdrachten zoveel mogelijk aan lokale ondernemers binnen de mogelijkheden van de wet.
  • Ondernemers krijgen meer mogelijkheden om creatief te ondernemen. Zelf kunnen zij het beste beslissen wanneer hun winkel open of dicht gaat, ook op zondag.
  • Tijdens het terrasseizoen maken we het uitbreiden van terrassen mogelijk. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor afstemming met hun directe omgeving.
  • We stimuleren winkelen in onze eigen winkelgebieden. Aantrekkelijke, veilige en bruisende gebieden zorgen voor een levendige winkelstraat vol met lokale ondernemers. Daar kan geen grote webshop tegenop.
  • We bestrijden leegstand door het mengen van functies voor wonen, werken, detailhandel en horeca. Ook verruimen we vestigingsmogelijkheden, door het opstellen van ruime bestemmingsplannen. Toestaan van appartementenbouwen zou ook een instrument zijn om leegstand te bestrijden. Zo maken we de gemeente prettig en leefbaar.
  • Recreatie en toerisme zijn belangrijk voor onze lokale economie. Daarom willen wij dat de gemeente dit stimuleert met promotie. Recreatieve ondernemers mogen uitbreiden zolang zij rekening houden met de natuur, tenzij er te weinig ruimte voor vrije recreatie overblijft. We verbeteren de kwaliteit van recreatie en toerisme.  
  • We willen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan. Bij om- en bijscholing richten we ons daarom op iemands talenten en mogelijkheden, en hoe dit aansluit op de arbeidsmarkt. Wanneer de stap naar regulier werk nog te groot is, begeleiden we onze inwoners naar beschut werk en leerwerkplekken.
  • Wanneer je van een uitkering naar een betaalde baan gaat, willen we dat je er in inkomen op vooruit gaat. Regels die dit in de weg staan schaffen we af. Zo voorkomen we nieuwe armoedevallen. Werken moet lonen.
  • We hebben veel waardering voor onze boeren in de veeteelt, land- en tuinbouw. Dankzij hun harde werk hoeven wij ons geen seconde zorgen te maken om onze voedselvoorziening. Als boeren blijven ondernemen en innoveren, leveren ze een waardevolle bijdrage aan onze economie, met minder nadelen voor natuur en milieu. Per slot van rekening willen we in de voedselvoorziening als land niet in een afhankelijke importpositie komen.
  • Om een florerende agrarische sector te behouden, is het belangrijk dat boeren niet onnodig gehinderd worden. Daarom geven wij hen de ruimte hun grond voor meerdere doeleinden te gebruiken, zoals voor toerisme, agrarisch natuurbeheer, recreatie of andere bedrijvigheid. Het vruchtbare productieareaal moet in stand gehouden worden, zonneparken op vruchtbare landbouwgrond zijn we terughoudend in
  • Belemmerende regelgeving voor het gebruik van duurzame energiebronnen, zoals aardwarmte, windenergie en duurzame energiebronnen schrappen we. Draagvlak en een goede balans tussen de belangen van de omgeving en de ondernemer zijn hierbij van groot belang. Waar technische noviteiten uitdagingen ten aanzien van stikstof of methaan uitstoot het hoofd kunnen bieden geven we hier ruimte voor. 
  • Agrarische ondernemers krijgen de ruimte om seizoenarbeiders te huisvesten eventueel op alternatieve plekken zoals op bedrijventerreinen of erven in woonunits. Dat is goed voor de ondernemer en beperkt overlast. Dit geldt ook voor andere sectoren, zoals seizoen toerisme en de maakindustrie.